Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Minister Anne-Mari Virolainen deltar i konferens i Kuwait om återuppbyggandet av Irak - Finlands ambassad, Yangon

FINLANDS AMBASSAD, Rangoon

Nordic house, No.3, Pyay Road, 6 Miles, Hlaing Township, Yangon, Myanmar
Tel. +95 (1) 513459
E-post: sanomat.Yan@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Pressmeddelanden, 13.2.2018 | Utrikesministeriet

Minister Anne-Mari Virolainen deltar i konferens i Kuwait om återuppbyggandet av Irak

Den 12–14 februari hålls en konferens i Kuwait om återuppbyggandet av Irak. Under konferensen presenteras återuppbyggnadsplaner som utarbetats med stöd av Världsbanken, FN och EU. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen deltar i konferensens högnivåmöte den 14 februari.

”Finland har lovat bidra till stabiliseringen och återuppbyggandet av Irak med 10 miljoner euro 2018. Pengarna används till stabiliserande funktioner, minröjning och humanitärt bistånd”, säger minister Anne-Mari Virolainen. Finland framhåller särskilt kvinnornas ställning och vikten av en nationell försoningsprocess.

Upprepade krig har orsakat enorma skador i Irak och behovet av återuppbyggande insatser är omfattande. En stor del av landet ligger i ruiner på grund av kriget mot terrororganisationen IS och tidigare konflikter. Irak har stora oljeresurser och klarar sig långt på sina egna tillgångar, men landet behöver också utomstående finansiering. Oljeinkomsterna har på grund av konflikterna och oljepriset på världsmarknaden sjunkit till en bråkdel av vad de var tidigare.

Irak ligger i Europas närområde och landets utveckling påverkar även Finland. Det är viktigt för Finland att situationen i Irak stabiliseras, säkerheten förbättras och demokratiutvecklingen framskrider. Irak behöver även mycket stöd för att förbättra den humanitära situationen, för den omedelbara stabiliseringen av de områden som återerövrats av IS och för minröjning.

Under konferensen i Kuwait betonas särskilt vikten av den privata sektorns investeringar i återuppbyggnadsarbetet. I den finländska delegationen ingår också företrädare för affärslivet, bland annat Finnfund och några företag. Irak har länge varit Finlands handelspartner och återuppbyggnaden i landet öppnar betydande affärsmöjligheter för finländska företag.

Sedan 2014 har Finland understött Irak med närmare 18 miljoner euro ur anslagen för utvecklingssamarbete. Stödet har riktats till humanitärt bistånd, stabiliseringen av de områden som återerövrats av IS och till humanitär minröjning.

Ytterligare information: Juha Kirstilä, utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare, tfn 040 5528 200 och Jussi Nummelin, utrikessekreterare, enheten för Nordafrika och Mellanöstern, tfn 050 430 2018

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 13.2.2018


© Finlands ambassaden, Rangoon